1.Hodina - Bylinkářství

28. června 2010 v 20:04 | Dela.Bells |  Bylinkářství

1. Hodina Bylinkářství

Dobrý den Vítejte na hodině bylinkářství .....

Šalvěj Lékařská
šalvěj
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis Linné)

Popis
  • Šalvěj lékařská je vytrvalá silně aromatická rostlina polokeřovitého vzhledu se zdřevnatělými lodyhami vysoká v rozmezí 20 až 70 cm.
  • Lodyha je přímá, obvykle nevětvená, olistěná, šedoplstnatá.
  • Listy jsou vstřícné, řapíkaté, podlouhle vejčité a jemně vroubkované. Listy jsou dlouhé 2 - 8 cm, 1 - 4 cm široké, jsou stříbrošedé až zelené. V mládí jsou šedoplstnaté, později lysé, na líci s výraznými žilkami.
  • Květenství tvoří lichopřesleny o 4 - 10 květech.
  • Květ má dvoupyskou korunu, která je světle fialová, občas bílá, korunní trubka v ústí chlupatá, horní pysk vyklenutý, dolní třílaločný.
  • Kvete v V až VII.
  • Plodem je tvrdka.

Stanoviště
Vyžaduje propustnou půdu a slunné stanoviště. Na zimu je třeba rostliny chránit před mrazem přikrývnkou. 

Použití
Jako koření se užívají čerstvé nebo sušené listy barvy zelenošedé až stříbrošedé. Šalvěje chutnají trpce a lehce nahořkle a hodí se hlavně k vepřovému a telecímu masu. Přidává se také do omáček, nádivek, k ochucení sýrů. Ve staročeské kuchyni byla používána šalvěj lékařská tak často jako petželka.
Sbírá se i kvetoucí nať v červnu až červenci. Používá se též v léčitelství pro své pritozánětlivé účinky, zabraňuje průjmům. Omezuje pocení.  Ve vyšších dávkách (nebo v kombinaci s alkoholem) působí toxicky. Není známo mnoho případů otravy, ale je vhodné zvážit použití jako léčiva, nebo potraviny pro riziko poškození jater.


Jelikož existují ještě jiné druhy šalvějí ... napište mi jako DÚ ještě jeden nebo dva druhy šalvějí + od šalvěje lékařské ještě třídu a řád šalvěje ....
Tento DÚ bude oznámkovaný i obodovaný!

Napište i vaše jméno + kolej (stačí zkratka koleje)

Do neděle 11.7.2010
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama