1.Hodina - Svět Fauny

26. června 2010 v 21:28 | Dela.Bells |  Svět Fauny
Svět Fauny
Dobrý den ... nejdříve Vám řeknu co budeme probírat tedy jaký je náš plán na pololetí ....

  • Fauna Austrálie
  • Fauna Afriky
  • Fauna Evropy
Takže dneska si probereme kousek Fauny Austrálie ... Co si představíte, když se řekne Austrálie?
Ano, přesně tak klokany, ptáka kiwi nebo emu a co takhle psa Dingo? A nebo takového miloučkého vačnatce ... jako je Koala...


Dnešním tématem bude právě ta milá koala....

Koala Medvídkový
Koala

Obecné info

Popis

  • Hmotnost: 4-12 kg
  • Délka těla: 70-90 cm
  • Délka ocasu: 6 cm
Koalové jsou zavalitá zvířata, mají delší uši a končetiny. Koalové dokážou postavit první dva prsty naproti ostatním, to jim společně s dlouhými ostrými drápy umožňuje dobře šplhat po stromech.
Srst koal je hustá a měkká, jednotvárně šedá. Břicho a dlouhé chlupy vyrůstající na ušních boltcích jsou bílé.

Koaly můžeme spatřit na východním pobřeží Austrálie od Adelaine k jižní části poloostrova Cape York, v oblastech s dostatkem dešťových srážek k růstu vhodných lesů. Populace koal na jihu Austrálie velmi utrpěla začátkem 20.století, ale stav byl obnoven koalami z Victorie. Koaly nežijí v Tasmánii nebo západní Australii.

Výskyt Koal

Biologie

Samec si střeží harém 5-6 samic.
Koalové jsou potravní specialisté - živí se listím a kůrou blahovičníků. Blahovičníkové listy obsahují velké množství vlákniny a terpeny, které způsobují, že eukalypty jsou pro většinu zvířat jedovaté. Naopak je v nich jen malé množství bílkovin a jejich energetická hodnota je nízká.
Koalové proto musí šetřit energií. Mají velmi pomalý metabolismus a velmi malý mozek a spí až 20 hodin denně.
Koala
Krmí se většinou v noci. Průměrný koala denně zkonzumuje 500 g listí. Koalí játra jsou schopná odbourat škodlivé látky obsažené v potravě a díky velmi dobře vyvinutému slepému střevu a symbiotickým bakteriím může koala zužitkovat i to málo živin, které listy obsahují. Koala skutečně nepije tekutiny, veškerou vodu přijímá v rostlinné potravě.
Způsobem života se nejvíce podobají jihoamerickým lenochodům. Málokdy opouští svůj strom, obvykle se pohybuje velmi pomalu. Dokáže ale skákat ze stromu na strom a dobře plave.
Koalové jsou samotáři, s ostatními koaly se dorozumívá hlasitým voláním, které může být slyšet až kilometr daleko.
Páří se od prosince do března, tedy v létě. Březost trvá 35 dnů, pak se narodí zpravidla jen jedno mládě. Novorozený koala váží méně než 1 gram. Vyškrábe se do vaku a tam zůstává asi půl roku. Jakmile vyroste tak, že už se do vaku nevejde, matka ho nosí na zádech. Mládě je kojeno, ale také pojídá matčiny výkaly, které obsahují symbiotické bakterie, které bude mládě potřebovat k trávení blahovičníkového listí.

mládě


Mladý koala se osamostatní ve věku kolem jednoho roku, samec pohlavně dospěje ve třech až čtyřech letech, samice o rok dříve. Může se dožít až 17 let.

Ochrana koal

Koaly byli téměř vyhubeni člověkem, který je lovil hlavně kvůli kožešině. V současnosti jsou chráněni australskou vládou a největším rizikem pro koaly je úbytek vhodných blahovičníkových lesů a rozbití jejich teritorií výstavbou silnic. Také toulaví psi zabijí mnoho koal.
Koaly jsou velmi vnímaví k infekcím.

Váš DÚ:
Napiš mi nějakou zajímavost Koaly Medvídkovité
piš do komentíků
nezapomeň připsat i svoje jméno a kolej!
Termín do pátku 3.7.2010


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama